current-affairs-3-624x326

Daily Current Affairs for SSC and Bank in English By Dr. Gaurav Garg | Free PDF Download 7th Sept’18

Q1) Which country has recently been hit by the strongest typhoon Jebi?
(a) China
(b) Japan
(c) Sweden
(d) Germany
Ans:b

Q2) Arthur Pereira passed away recently. He was associated with which sport?
(a) Table tennis
(b) Lawn tennis
(c) Football
(d) Cricket
Ans:c

Q3) Which bank has launched its e-facilitation facility for army veterans in Bengal ?
(a) Bank of Baroda
(b) State Bank of India
(c) Bank of India
(d) Axis Bank
Ans:b

Q4) Centre has released Rs 399.44 crore for how many states along the international borders for
developing forward areas as a part of Border Area Development Programme (BADP) for 2018-19 ?
(a) Five
(b) Four
(c) Ten
(d) Eight
Ans:c
Exp:Rs 399.44 crore has been released to the following states of:Jammu and Kashmir, Assam, Himachal Pradesh, Manipur, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram,
Nagaland, Sikkim and West Bengal .
About Border Area Development Programme (BADP):
It covers people living within 50 kilometres of the International Border along 111 border districts in
17 states. BADP programme was initiated in 1986-87

Q5) The Union Minister of State for Atomic Energy, Dr. Jitendra Singh has inaugurated 10 KW
transmitter of All India Radio in which state?
(a) Jammu and Kashmir (b) Assam
(c) Sikkim
(d) Manipur
Ans:a
Exp:•Pune based Film and Television Institute of India (FTII) has teamed up with the Indian army for starting short courses in Baramulla in Kashmir.
•PM Modi visited Leh to mark the commencement of construction of the 14.31 kilometre-long Zojila tunnel connectivity between Srinagar, Kargil and Leh.
• ‘Kashmir Daily’, – the first Kashmiri feature film in 45 years to be released in India Director – Hussein Khan
•Muhafiz, a major welfare initiative providing a social security net for around three lakh workers in the state’s unorganised sector
• Rs 4 lakh would be paid to the family of a worker registered with the Welfare Board in case of
accidental death, Rs 2 lakh in case of normal death, Rs 2 lakh in case of permanent disability and Rs 1 lakh in case of partial disability.
• a credit facility of Rs. 10, 000 would be paid to workers in case of minor exigencies.
•The Border Security Force (BSF) had launched “Operation Alert” along the over 200 kilometer long International Border (IB) in Jammu and Kashmir to curb the increasing movement of
infiltrating terrorists from across the border.
•First ever international martial arts games
•Jammu and Kashmir,
•In Srinagar in October 2018
•Jammu & Kashmir Student Exchange programme ‘Maitreyi Yatra’
•Jammu & Kashmir constituted a State Council for Promotion of Urdu Language (SCPUL)

•BHEL has commissioned first unit of 110 MW of Kishanganga hydro-project in Jammu and Kashmir Jammu and Kashmir Cricket Association (JKCA) as the coachcum- mentor of its senior state side for the 2018-19 season – Irfan Pathan
Jammu’s first Tulip Garden – Sanasar, Ramban
22nd Sindhu Darshan Festival – Ladakh
CRPF – Madadgaar Helpline
first all-woman branch of the J&K Bank – Jawahar Nagar in Srinagar.

Q6) Union Minister of Health and Family Welfare Shri J P Nadda has inaugurated the __________st
Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia in New Delhi?
(a) 51st
(b) 61st
(c) 71st
(d) 81st
Ans:c

Q7) As per the civil aviation minister Suresh Prabhu, India plans to construct _________ new airports
with an investment of close to $60 billion in the next 10-15 years ?
(a) 120
(b) 150
(c) 80
(d) 100
Ans:d

Q8) Vice-President M. Venkaiah Naidu will attend a session of the ___________th anniversary of
Swami Vivekananda’s address at the parliament of religions in 1893 ?
(a) 120th
(b) 125th
(c) 150th
(d) 112th
Ans:b

Q9) Which Ministry has told the media to “refrain from using the nomenclature Dalit” and, instead,
use only the Constitutional term, ‘Scheduled Caste’?
(a) Ministry of Information and Broadcasting
(b) Ministry of Social Justice and Empowerment
(c) Ministry of Home Affairs
(d) Ministry of Minority Affairs
Ans:a

Q10) Which Country’s Navy has beaten 22 Other Teams To Win KAKADU-18 Cup ?
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) India
(d) Russia
Ans:c

Q11) Uttar Pradesh CM has inaugurated the first luxury cruise ‘Alaknanda’ in which city?(a) Lucknow
(b) Agra
(c) Allahabad
(d) Varanasi
Ans:d
Exp:Uttar Pradesh CM Yogi inaugurates the first luxury cruise ‘Alaknanda’ in Varanasi at Khirkiya
Ghat Varanasi based Nordic Cruiseline.
It will run between Assi Ghat and Panchganga Ghat for a two-hour ride of around 12 km in the
morning and evening.

Q12) President Ram Nath Kovind has embarked on a 8 day three-nation tour to Europe. Which of the following countries wouldn’t be covered by him?
(a) Cyprus
(b) Bulgaria
(c) France
(d) Czech Republic
Ans:c

Q13) NITI Aayog CEO Amitabh Kant has said that India will shortly unveil a one-nation-onecard policy
for which of the following sectors?
(a) Health
(b) Public transport
(c) Industry
(d) None of these
Ans:b

Q14) Which country has launched a joint military exercises with the U.S. and other NATO countries?
(a) Australia
(b) Russia
(c) Ukraine
(d) Iran
Ans:c

Q15) India along with 23 Other Nations Participated in which of the following Tsunami Mock Drill ?
(a) IOWave18
(b) Iwave18
(c) Ocean18
(d) TUWave18
Ans:a

Q16) When was the postal index number (PIN) was introduced in India?
(a) 15 August 1972
(b) 10 September 1971
(c) 2 October 1979
(d) 26 January 1965
Ans:a

Q17) A member of Rajya Sabha is elected for how many years ?
(a) Four
(b) Five
(c) Three
(d) Six
Ans:d

Q18) The Filmfare awards was started in which year ?
(a) 1965
(b) 1951
(c) 1954
(d) 1961
Ans:c

Q19) India and which country has signed the two Memorandum of Understanding (MOU) on
combating money laundering and cooperation in the field of environment?
(a) Sweden
(b) Cyprus
(c) Bulgaria
(d) Singapore
Ans:b

Q20) Reserve Bank of India has bought gold for the first time in _________ years ?
(a) Eight
(b) Nine
(c) Ten
(d) Twelve
Ans:b

Q21) After Apple which company has become the second company to cross the 1 trillion dollar
business ?
(a) Wall Mart

(b) Alibaba
(c) Amazon
(d) Google
Ans:c

Q22) Who has become the new president of Pakistan
(a) Arif Alvi
(b) Mamnoon Hussain
(c) Tahira Safdar
(d) Yousaf Saleem
Ans:a

banner-new